Inviterede: Michelle Kjølner, Linda Hunskjær, Tine, Mikael Thoft Schmidt, Casper Emil Bæhr, Mette Kristiane Smedegård-Holmquist og Rasmus Johansen, Lene Giehm, Claus Østergaard, Michael Dollerup Møller, Maria Stagsted, Lotte Hedegaard Ingstrup, Kristina Terpling. Elevråd: Clara og Freja
Afbud: Casper, Michelle
Referent: Kristina Ordstyrer: Rasmus
Godkendelse af dagsorden (5 min)
Arbejdsdagen d. 20. september (10 min)
Evaluering; godt, skidt, ændringer?
Der var 32 forældre, som havde tilmeldt sig, men der mødte 40 forældre frem. Hertil kom der også elever og hjalp til.
Michael havde planlagt opgaverne, og der blev taget grundigt fat på skolens udeområder. Det var rigtig fedt at se det samarbejde, der hurtigt bredte sig.
Det var et rigtig godt og fællesskabende arrangement, som alle fremmødte var engagerede og begejstrede for.
Nogle af de fremmødte udtrykte ønske om, at bestyrelsen til næste gang kunne være i lidt bedre tid med udmeldingen om dagen, og måske også lidt grundigere ift. information inden arbejdsdagen, hvilket bestyrelsen tager med sig til det videre arbejde.
Der blev efter arrangementet lagt et opslag på skolens Facebook-side med billeder fra dagen, og med en velment tak for indsatsen.
Bestyrelsen laver ydermere en takkeskrivelse, som lægges på Aula. Linda og Tine.
Samarbejde med SGIF (45 min)
Besøg af repræsentant som fortæller om utryghedsskabende adfærd i og ved hallen
SGIF har rakt ud til skolen, da det opleves at hallen bruges af unge mennesker i omklædningsrummene uden for skoletid. Aktiviteten foregår overvejende sent om aftenen og mest i weekenderne.
Problematikken handler især om manglende aflåsning, hvorfor unge mennesker får skaffet sig adgang bl.a. gennem vinduer og branddøre ind til omklædningsrummene.
SGIF's repræsentanter ønsker på ovenstående baggrund en dialog omkring hvad vi i samarbejde kan gøre for at forhindre uhensigtsmæssigt ophold i hallen og i hallens omklædningsrum.
Der er også en oplevelse af, at der er ophold i området ude omkring hallen, hvor der spilles høj musik, drikkes alkohol, ryges m.v.
Det foreslås at SSP og FC Højvang informeres ift. at gøre en indsats for at komme omkring hallen om aftenen. Ligeledes kan der opfordres til at ungdomsklubberne går ind i problematikken.
Skolens tekniske personale kommer ikke forbi hallen efter klokken 14.00, men der kan indledes et samarbejde med beredskabscenteret for at sikre døre og vinduer bedre.
Det er et vigtigt budskab at få fortalt de unge, at man gerne må benytte udeområderne ved hallen, hvis man gør det på en ordentlig måde. Dette er et arbejde som elevrådet gerne vil gå ind i.
Der findes ind imellem efterladte scootere ved hallen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt.
Opfordring til at man får aktiveret beboerne i området til at gå nogle ture forbi området, når der er aktivitet for at holde en lille smule øje med, hvad der sker.
Skolen vil gerne skrive ud på Facebook for at gøre opmærksom på problematikken.
Pause med forplejning (15 min)
Værdiregelsæt - UNICEF rettighedsskole (15 min)
Oplæg fra sidst - hvad er status?
Claus indledte punktet med at fortælle om hvordan det at være Rettighedsskole kan sikre, at opdraget fra Aalborg Kommune om at være en børnevenlig kommune, kan opfyldes fra Højvangskolens side.
Personalet, som deltog i det forrige skolebestyrelsesmøde, har tilkendegivet, at man ser mening i, og ønsker at indgå i arbejdet med at blive Rettighedsskole.
De forældrevalgte i skolebestyrelsen bakker op og ser også mening i at starte arbejdet op.
Det besluttes, at Højvangskolen indleder arbejdet med at blive Unicef Rettighedsskole.
PLL (30 min)
Oplæg ved Claus Aabel Østergaard, om Højvangskolens strategiske handleplan
Forkortelsen PLL dækker over begrebet pædagogisk læringsledelse. Alle skoler i Aalborg Kommune har været igennem et forløb, hvor skoleledelsen uddannes i PLL. Dette er mundet ud i en treårig strategisk handleplan, som er bygget op over en række mål og indsatser for Højvangskolen.
Claus præsenterede strategiplanen for skolebestyrelsen.
Målene er, at 95% af skolens elever klarer sig godt i dansk og matematik, samt at færre elever fra indskolingen segregeres til specialtilbud.
Der var en drøftelse omkring, hvordan mindskning af segregering af elever til specialtilbud skal forstås. Claus fortalte at der generelt laves en række indsatser for at sikre den strategiske handleplans målopfyldelse, som bl.a. indeholder fokus på styrkelse af læringsmiljø, PLF (professionelle læringsfællesskaber), klassekonferencer samt undervisningsdifferentiering gennem CO-teaching. Ligeledes arbejdes der databaseret gennem skolens elevtrackingsystem, som bidrager til at skabe overblik både på klasseniveau og elevniveau. Ydermere har skolen fokus på undervisningsmiljøet via UMR-elever (undervisningsmiljørepræsentanter).
Ledelsens indsatser i den strategiske handleplan sætter fokus på at nedbringe personalefravær, være mere tilstede i undervisningen, ændre strukturen fra tre til to afdelinger i almenskolen samt overordnet set skabe en rød tråd gennem hele skoleforløbet.
Årshjul (10 min)
se udkast
Punktet udskydes
Meddelelser/evt. (20 min)
Elevrådet:
Der ønskes forhæng i omklædningsrummene, når man er i bad
Elevrådet og UMR gør bestyrelsen opmærksom på, at elevmøblerne på skolen er helt nedslidte og således kalder på akut udskiftning. Eleverne oplever, at møblerne giver fysiske smerter i ryg og haleben, da de ikke længere kan indstilles korrekt, er i stykker og/eller er for glatte til at man kan sidde komfortabelt i undervisningen.
Claus fortæller, at udskiftningen af møblerne er en del af den økonomiske prioritering i den nærmeste fremtid, men det er selvfølgelig vigtigt, at økonomien er på plads inden der investeres i nye elevmøbler. Denne beslutning inddrages bestyrelsen i.
Forældre: Udskydes til næste gang
Ledelsen: Claus fortæller, at der nu påbegyndes et arbejde med at få skåret i beplantningen rundt om skolens bygninger.
By- og landskabsforvaltningen er gået med til at lave en større investering i at få anlagt nye lavtvoksende planter rundt om skolen, men det kræves dog, at skolen er med til at finansiere dette.
Bevillingen ift. skolens elevtal er gjort op pr. 5. september, og tallene viser at Højvangskolens gennemsnitlige klassekvotient er faldet fra 23 elever til 22,5 elever. Dette koster på bevillingen til pædagogisk personale.
Da skolen har en del ansatte på efter- og videreuddannelse har det været muligt at få en rotationsansat lærer ind i et vikariat som pt. løber frem til februar 2025.
To lærere fra skolens Fokusklasser har deltaget på et skoleudvalgsmøde for at fortælle om, hvordan afdelingen har arbejdet med implementeringen af Fokusklasserne som pilotprojekt.
Punkter til kommende møde
Regnskab
Kommunikation fra forældre Forældrehenvendelser til skolebestyrelsen